Gezinstherapie
Voor gezinnen met kinderen tussen de 3 en de 18 jaar.
Als het niet lekker met je kind gaat dan heeft dat effect op het hele gezin. Negatieve gevoelens, gedachten of gedrag kunnen een zware stempel drukken op de onderlinge communicatie en verbinding. Dit komt omdat ons zenuwstelsel onbewust verbonden is met elkaar. Als ons kind verhoogde spanning ervaart, dan voel je dat als ouder ook en andersom. Denk maar aan een kudde dieren, waarbij er bij een signaal van gevaar direct alertheid in de gehele kudde is. Binnen de gezinsbehandeling werk ik met zowel het kind als met het systeem, ofwel alle mensen die belangrijk zijn rondom het kind. Vooropgesteld zijn dat uiteraard de ouders van het kind, maar ook naaste familie, vrienden en school kunnen een grote rol spelen. Door het systeem te betrekken bij de behandeling ondersteun ik het gezin en het kind om inzicht te krijgen in wat er precies gebeurd en waarom dat gebeurd. Samen onderzoeken we welke behoeften er liggen en hoe het anders zou kunnen. In oudersessies geef ik bijvoorbeeld uitleg over de ontwikkelingsfases die het kind doorloopt en onderzoek ik samen met ouders welke behoefte het kind achter de problematiek heeft. Wat heeft het kind nu daadwerkelijk van ouders nodig? Ouders krijgen praktische tips en tools, specifiek afgestemd op de thuissituatie. Zo brengen we een verandering op gang. In veel gevallen is het vaak effectiever om in de gezinstherapie eerst met een traject voor ouders te starten en pas daarna met een traject voor het kind. In sommige gevallen blijkt een traject voor het kind dan al niet meer nodig te zijn.
Werkwijze gezinstherapie
Van aanmelding tot afronding
Aanmelding en kennismaking
Als ouders/verzorgers kun je je gezin zelf aanmelden wanneer jullie tegen problemen aan lopen, maar dit kan ook op advies van school of de huisarts gedaan worden.
Jullie kunnen een kosteloze afspraak voor een kennismakingsgesprek van ongeveer 20 minuten maken, waarbij jullie zowel mij als de praktijk kunnen leren kennen. Op deze manier kunnen jullie ervaren of er voldoende klik is om een traject te starten of kan ik jullie helpen bij het zoeken naar een passend alternatief. Bij de kennismaking zal ik ook aangeven wat op dat moment de verwachte wachttijd is in verband met de wachtlijst.
Intakegesprek
Voelt het goed, dan kan er een officiële aanmelding gedaan worden en komen jullie op de wachtlijst te staan. Wanneer het traject bovenaan de wachtlijst staat neem ik contact op voor het plannen van een intakegesprek. Voorafgaand stuur ik een intakevragenlijst die mij van achtergrond informatie voorziet voor het gesprek. Tot 10 jaar hoeft het kind niet mee naar het intakegesprek. Vanaf 10 jaar laat ik het aan ouders over of het wenselijk is dat het kind aansluit of niet. Dit is vaak afhankelijk van de hulpvraag. In het intakegesprek zullen we dieper ingaan op waar jullie als gezin tegenaan lopen en zullen we de hulpvragen formuleren. Samen bepalen we de invulling van het traject. Ter afsluiting zal de behandelovereenkomst door beide ouders en ik als behandelaar getekend worden, waarna het traject officieel van start kan gaan.
Verloop van de sessies
Vervolgens gaan we starten met het traject. Binnen de gezinstherapie kan het verschillen hoe het traject zal verlopen. Ik werk in blokken van 5 sessies, maar het kan per traject dus verschillen of er eerst met een blok oudersessies gestart zal worden of eerst met een kind traject. In beide gevallen zullen er 5 sessies vooruit gepland worden, 1 maal per week op een vaste tijd. De sessies met het kind/ de jongere zijn zonder de ouders erbij. De sessies met ouders zijn zonder het kind/ de jongere erbij. In zowel het ouder traject als in het kind traject zal er gestart worden met onderzoeken wat er precies gebeurd en waarom, om daarvandaan te bekijken wat er anders zou kunnen. Waar mogelijk wordt er ook al gewerkt aan het op gang brengen van een verandering.
Tussentijdse evaluatie en vervolg
Na 5 sessies zullen we een tussentijdse evaluatie plannen. Bij een kindertraject zal ik bij de evaluatie uitleg geven wat we in de sessies gedaan hebben en bespreken we welke verandering er tot stand gekomen is. Samen evalueren we of er nog een vervolg blok van 5 sessies nodig is of dat er afgerond kan worden. Bij een oudertraject bespreken we de tot stand gekomen verandering en bekijken we waar het gezin nog behoefte aan heeft of dat er afgerond kan worden. Wanneer het nodig is om het traject te vervolgen betrek ik in het tweede blok vaak meer van het systeem bij de therapie. Observaties op school of gesprekken met de leerkracht kunnen ingezet worden. Een andere optie is om een verdiepend traject met het kind in te zetten, om een gedragsverandering te verdiepen en te verankeren.
Eindevaluatie
Na een mogelijk tweede blok van 5 sessies plannen we een eindevaluatie gesprek. Hierin bespreken we wat er veranderd is binnen het gezin en hoe jullie na de therapie zelfstandig verder kunnen. In sommige gevallen merk ik gedurende het tweede blok van sessies dat we niet voldoende tijd hebben en zal de eindevaluatie een tweede tussentijdse evaluatie zijn. We kunnen er dan in overleg voor kiezen om het traject te verlengen met nog een blok van 5 sessies. Dit bespreek ik altijd vroegtijdig met ouders als ik denk dat dat nodig gaat zijn.