Traumatherapie

Voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Als je intense gebeurtenissen meemaakt proberen je hersenen deze in de periode daarna te verwerken. De herinnering komt in eerste instantie binnen in de kleine hersenen, waar ook de heftige emoties aan de herinnering gekoppeld zitten. Tijdens je slaap wordt de emotie en de herinnering losgekoppeld van elkaar. De emotie wordt verwerkt en de herinnering wordt opgeslagen in het lange termijn geheugen. Wanneer dit proces goed verloopt kun je daarna nog aan de herinnering denken, maar zonder dat je overspoeld raakt van alle bijbehorende emoties van toen. 
Maar soms is een gebeurtenis zo heftig geweest, of is het zo vaak gebeurd, dat je hersens bedacht hebben dat je beschermd moet worden voor al die intensiteit. Door een beschermingsmechanisme op te stellen proberen je hersenen de pijn af te laten nemen. Duidelijke beschermingsmechanismen zijn bijvoorbeeld je gevoel weg drukken of juist grapjes over de situatie maken, dingen weg lachen. Dit voldoet misschien voor even, maar vaak niet voor langere tijd. Situaties die lijken op wat er gebeurd is kunnen opnieuw zorgen voor een scala van overweldigende gevoelens, gedachten of fysieke reacties. Het blijven wegdrukken van de nare herinneringen kan uiteindelijk een negatief effect hebben op het fysieke, emotionele en mentale. Concentratie problemen, slaapproblemen, angsten, woede uitbarstingen, huilbuien, moeite met communicatie of heel claimend gedrag etc zijn mogelijke effecten. 
In de traumatherapie zijn er verschillende methodieken waar ik mee werk: EMDR, schrijftherapie en lichaamsgerichte therapie. Afhankelijk van de meegemaakte gebeurtenissen kiezen we in overleg de meest passende methodiek. 
EMDR wordt vaak ingezet bij duidelijke en concrete gebeurtenissen. Schrijftherapie kan goed ingezet worden wanneer er over een langere periode heftige gebeurtenissen plaatsgevonden hebben, zoals bijvoorbeeld pestervaringen of huiselijk geweld. Samen schrijven we het gehele verhaal op, waarbij er veel aandacht is voor gevoelens, emoties en fysieke reacties en de daaruit voortkomende beschermingsmechanismen. Soms worden heftige gebeurtenissen vast gezet in het lichaam, waardoor er onder andere rug-, buik- of nekklachten kunnen ontstaan. Middels de lichaamsgerichte therapie gaan we met deze blokkades in het lichaam aan de slag en kijken we of we de verwerking op gang kunnen brengen. 

Bij Praktijk Infini is traumatherapie in te zetten voor alle leeftijden. Ik pas de behandeling aan op ieders ontwikkelingsleeftijd, maar ook wat het beste bij de cliënt past. Soms pas ik zelfs een combinatie van methodieken toe. Een traject op maat om te zorgen voor meer rust in het hoofd en het lichaam is het uiteindelijke doel. 

Werkwijze traumatherapie

Van aanmelding tot afronding

Aanmelding en kennismaking
Als ouders/verzorgers kun je je gezin zelf aanmelden wanneer jullie tegen problemen aan lopen, maar dit kan ook op advies van school of de huisarts gedaan worden. Ook als volwassenen kun je je aanmelden zonder verwijzing.

Je kunt een kosteloze afspraak voor een kennismakingsgesprek van ongeveer 20 minuten maken, waarbij je zowel mij als de praktijk kunt leren kennen. Op deze manier kun je ervaren of er voldoende klik is om een traject te starten of kan ik je helpen bij het zoeken naar een passend alternatief. Bij de kennismaking zal ik ook aangeven wat op dat moment de verwachte wachttijd is in verband met de wachtlijst. 

Intakegesprek
Voelt het goed, dan kan er een officiële aanmelding gedaan worden en kom je op de wachtlijst te staan. Wanneer het traject bovenaan de wachtlijst staat neem ik contact op voor het plannen van een intakegesprek. Voorafgaand stuur ik een intakevragenlijst die mij van achtergrond informatie voorziet voor het gesprek. Tot 10 jaar hoeft het kind niet mee naar het intakegesprek. Vanaf 10 jaar laat ik het aan ouders over of het wenselijk is dat het kind aansluit of niet. Dit hangt van de hulpvraag af. In het intakegesprek zullen we dieper ingaan op waar jullie als gezin/jij als persoon tegenaan loopt en zullen we de hulpvragen formuleren. Samen bepalen we het invulling van het traject. Ter afsluiting zal de behandelovereenkomst door beide ouders/door jou en ik als behandelaar getekend worden, waarna het traject officieel van start kan gaan.

Verloop van de sessies
Vervolgens gaan we starten met het traject. Ik werk in blokken van 5 weken, maar bij de traumatherapie kan het verschillen hoe lang een traject duurt. Dit is afhankelijk van welke traumatische ervaringen er hebben plaatsgevonden. We starten met het maken van een tijdlijn waarop we de traumatische ervaringen in kaart brengen. Vervolgens zullen we hier met de meest passende methodiek mee aan de slag gaan. 

Tussentijdse evaluatie en vervolg
Na 5 sessies zullen we een tussentijdse evaluatie plannen. We bespreken hoe de traumatherapie tot dan verlopen is en wat het effect ervan is. Vaak is 5 sessies nog onvoldoende om alle gebeurtenissen goed te hebben doorlopen, waarna dus ngo een vervolg blok van 5 sessies ingepland zal worden. 

Eindevaluatie
Na een tweede blok van 5 sessies plannen we een eindevaluatie gesprek. Hierin bespreken we wat er veranderd is en hoe je na de therapie zelfstandig verder kan. In sommige gevallen merk ik gedurende het tweede blok van sessies dat we niet voldoende tijd hebben en zal de eindevaluatie een tweede tussentijdse evaluatie zijn. We kunnen er dan in overleg voor kiezen om het traject te verlengen. Dit bespreek ik altijd vroegtijdig.

Inschrijfformulier traumatherapie

Bij verzending van dit formulier heb je een voorlopige aanmelding gedaan. Ik neem binnen 3 werkdagen contact op voor informatie over het kindertraject en de huidige wachttijd.