Volwassenen therapie
Vanaf 18 jaar.
Vanaf onze jeugd leren we onszelf bepaald gedrag aan. We passen ons aan aan onze omgeving om zo te zorgen dat we meer positieve reacties krijgen en zo min mogelijk negatieve reacties. Zo ontwikkelen we beschermingsmechanismen. Maar als volwassenen kunnen deze mechanismen gaan schuren met onze volwassen kwaliteiten. Ook door situaties in ons volwassen leven kunnen er beschermingsmechanismen ontstaan. Dit alles kan zorgen voor mentale, fysieke of emotionele blokkades, waardoor je uit balans raakt. Lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak, zoals bijvoorbeeld moeheid of hoofdpijn kunnen hier een gevolg van zijn. Ons lichaam probeert ons iets duidelijk te maken. Maar ook piekeren, prikkelbaar zijn, slecht slapen of concentratieproblemen kunnen ontstaan.
Samen onderzoeken we wat je doet en waarom je doet wat je doet. Om een verandering op gang te brengen is er eerst inzicht nodig. Wanneer je inzicht hebt in wat er gebeurd, ervaar je namelijk dat je een keuze hebt. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Maar om een verandering in te zetten moet je wel eerst weten hoe het anders zou kunnen. Samen gaan we ontdekken welke andere mogelijkheden er zijn.
Door middel van het inzetten cognitieve gedragstherapie en diverse beeldende materialen, maar ook veel lichaamsgerichte therapie, gaan we aan de slag met een verandering in gang zetten. Afstemmen op je behoeften en vooral wat haalbaar en realistisch is, is de prioriteit.
Werkwijze volwassenen therapie
Van aanmelding tot afronding
Aanmelding en kennismaking
Als volwassenen kun je een aanmelding doen zonder dat er een verwijzing nodig is.
Je kunt een kosteloze afspraak voor een kennismakingsgesprek van ongeveer 20 minuten maken, waarbij je zowel mij als de praktijk kunt leren kennen. Op deze manier kun je ervaren of er voldoende klik is om een traject te starten of kan ik je helpen bij het zoeken naar een passend alternatief. Bij de kennismaking zal ik ook aangeven wat op dat moment de verwachte wachttijd is in verband met de wachtlijst.
Intakegesprek
Voelt het goed, dan kan er een officiële aanmelding gedaan worden en kom je op de wachtlijst te staan. Wanneer het traject bovenaan de wachtlijst staat neem ik contact op voor het plannen van een intakegesprek. Voorafgaand stuur ik een intakevragenlijst die mij van achtergrond informatie voorziet voor het gesprek. In het intakegesprek zullen we dieper ingaan op waar je tegenaan loopt en zullen we de hulpvragen formuleren. Ter afsluiting zal de behandelovereenkomst door ons beide getekend worden, waarna het traject officieel van start kan gaan.
Verloop van de sessies
Vervolgens gaan we starten met het traject. We plannen 5 sessies vooruit. Bij volwassenen ligt vaak de voorkeur voor een sessie om de week, maar dat stemmen we gezamenlijk af tijdens het intakegesprek. De lengte van het traject is afhankelijk van de hulpvraag. Ik werk in blokken van 5 sessies. In de eerste 5 sessies onderzoeken we samen wat er ten grondslag aan de problemen ligt, dit noemen we de onderzoeksfase. Het verkrijgen van inzicht is de prioriteit.
Tussentijdse evaluatie en vervolg
Na 5 sessies zullen we een tussentijdse evaluatie plannen, waarin we bespreken wat we ontdekt hebben en hoe we verder gaan. Vaak vervolgen we het traject met een volgend blok van 5 sessies. In dit tweede blok gaan we meer de diepte in. Dit deel van het traject noemen we de behandelfase. Hierbij maak ik veel gebruik van diverse materialen en lichaamsgerichte interventies. Doel is om in contact met het lichaam te komen en voorbij het cognitieve waar alle beschermingsmechanismen huizen.
Eindevaluatie
Na het tweede blok van 5 sessies plannen we een eindevaluatie gesprek. Hierin bespreken we wat er veranderd is en hoe je na de therapie zelfstandig verder kunt. In sommige gevallen merk ik gedurende het tweede blok van sessies dat we niet voldoende tijd hebben en zal de eindevaluatie een tweede tussentijdse evaluatie zijn. We kunnen er dan in overleg voor kiezen om het traject te verlengen met nog een blok van 5 sessies. Dit maak ik altijd vroegtijdig bespreekbaar om samen tot een passende beslissing te komen.