Kinder- en jeugdtherapie
Voor kinderen en jongeren van 3 t/m 18 jaar.
Soms gaat het even niet zo lekker met je kind en dat heeft effect op het hele gezin. Of dit nu intense emoties zijn, negatieve gedachten of omdat er iets heel naars gebeurd is. Vaak gaan al deze gebeurtenissen gepaard met negatieve gevoelens, gedachten en gedrag. Door middel van visualisaties, spel, het inzetten van het lichaam en creatieve activiteiten, naast diverse gesprekstechnieken, ga ik in gemiddeld 12 weken tijd met het kind/de jongere op zoek naar waarom er gebeurd wat er gebeurd. Vaak worden er beschermingsmechanismen ingezet omdat negatieve gevoelens te heftig zijn om te verdragen. Ik ondersteun bij het leren verdragen van de negatieve gevoelens en met behulp van hun krachten en kwaliteiten gaan we op zoek naar een passend alternatief voor de beschermingsmechanismen.
We onderzoeken hoe gedrag en denkpatronen te veranderen zijn, waardoor het kind/de jongere weer steviger in de schoenen komt te staan. Aansluiting op de leeftijd, interesses en manier van denken van het kind/ de jongere staat daarbij voorop.
Werkwijze kinder- en jeugdtherapie
Van aanmelding tot afronding
Aanmelding en kennismaking
Als ouders/verzorgers kun je je kind zelf aanmelden wanneer jullie tegen problemen aan lopen, maar dit kan ook op advies van school of de huisarts gedaan worden.
Je kunt een kosteloze afspraak voor een kennismakingsgesprek van ongeveer 20 minuten maken, waarbij je zowel mij als de praktijk kunt leren kennen. Op deze manier kun je ervaren of er voldoende klik is om een traject te starten of kan ik je helpen bij het zoeken naar een passend alternatief. Bij de kennismaking zal ik ook aangeven wat op dat moment de verwachte wachttijd is in verband met de wachtlijst.
Intakegesprek
Voelt het goed, dan kan er een officiële aanmelding gedaan worden en komen jullie op de wachtlijst te staan. Wanneer het traject bovenaan de wachtlijst staat neem ik contact op voor het plannen van een intakegesprek. Voorafgaand stuur ik een intakevragenlijst die mij van achtergrond informatie voorziet voor het gesprek. Tot 10 jaar hoeft het kind niet mee naar het intakegesprek. Vanaf 10 jaar laat ik het aan ouders over of het wenselijk is dat het kind aansluit of niet. Dit hangt vaak ook af van de hulpvraag. In het intakegesprek zullen we dieper ingaan op waar jullie als gezin tegenaan lopen en zullen we de hulpvragen formuleren. Ter afsluiting zal de behandelovereenkomst door beide ouders en ik als behandelaar getekend worden, waarna het traject officieel van start kan gaan.
Verloop van de sessies
Vervolgens gaan we starten met het traject. Ik werk met elk traject in blokken van 5 sessies. Het kind zal voor het eerste blok 5 weken lang, 1 maal per week op een vaste tijd voor een sessie komen. De sessies zijn zonder de ouder erbij. In de eerste 5 sessies zal ik met het kind onderzoeken wat er ten grondslag aan de problemen ligt, dit noemen we de onderzoeksfase. Het opbouwen van een vertrouwensband is hierbij de prioriteit.
Tussentijdse evaluatie en vervolg
Na 5 sessies zullen we een tussentijdse evaluatie plannen, waarin ik uitleg wat we in de sessies gedaan hebben en we bespreken of de hulpvragen nog kloppen of dat ze bijgesteld moeten worden. Vaak vervolg ik dan het traject met het kind met nogmaals 5 sessies. In dit tweede blok zal ik meer de diepte in gaan en ook ouders en eventueel broertjes/zusjes bij het traject betrekken. Dit deel van het traject noemen we de behandelfase. In beide blokken is het mogelijk dat ik thuisoefeningen mee geef, om meer inzicht te verkrijgen of nieuwe patronen te oefenen. In alle gevallen betrek ik ouders nauw bij het traject en de thuisoefeningen.
Eindevaluatie
Na het tweede blok van 5 sessies met het kind/ de jongere plannen we een eindevaluatie gesprek. Hierin bespreken we wat er veranderd is en hoe jullie na de therapie zelfstandig verder kunnen. In sommige gevallen merk ik gedurende het tweede blok van sessies dat we niet voldoende tijd hebben en zal de eindevaluatie een tweede tussentijdse evaluatie zijn. We kunnen er dan in overleg voor kiezen om het traject met nogmaals 5 sessies te verlengen. Dit bespreek ik altijd vroegtijdig met ouders als ik denk dat dat nodig gaat zijn.